Tudomány zöldövezet

Misszió indul az ítéletnapi gleccserhez

32 kutató indult útnak Chiléből egy amerikai kutatóhajón az Antarktisz egyik gyorsan olvadó jégtömegéhez – írja az AFP. A szakértők egy több mint két hónapon át tartó misszión fognak részt venni.

Az Amundsen-tengernél található, közel két magyarországnyi Thwaites-gleccserre gyakran hivatkoznak ítéletnapi gleccserként, mivel teljes elolvadása drámaian, 65 centiméterrel emelhetné meg a globális tengerszintet.

Jelentősége miatt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy közös, 50 millió dolláros küldetés keretében vizsgálja a jégtömeget.

SinghaphanAllB / Getty Images

A Thwaites messze fekszik az Antarktisz kutatóállomásaitól. Anna Wahlin, a Göteborgi Egyetem oceanográfusa szerint a nagyon távoli, nehezen megközelíthető gleccser a fő oka annak, hogy sok a bizonytalanság a jövőbeli tengerszint-emelkedés előrejelzésében. Mint hozzátette, a jégtömeg potenciálisan instabil, ezért aggódnak miatta.

A Thwaitesből évente mintegy 50 milliárd tonna olvadékvíz áramlik a tengerbe. A brit antarktiszi kutatóintézet szerint a gleccser felelős a globális tengerszint-emelkedés 4 százalékáért, jégvesztesége pedig egyre gyorsul. Erin Pettit, az Oregoni Állami Egyetem szakértője úgy véli, a Thwaites összeomlása három módon zajlik. Olvad alulról, a melegedő óceán miatt; a gleccser szárazföldi része kezdi elveszteni tapadását, így egy nagy darabja az óceánba kerül; a jégselfjében pedig egy sérült szélvédőhöz hasonlóan több száz kis repedés jelenik meg.

A Thwaites kulcsfontosságú jég-tenger határfelületére még senki sem lépett. 2019-ben Wahlin társaival egy robotizált tengeralattjáróval elemezte a területet, de társaival nem érte el a gleccsert. A csapat ezúttal két robottal fog beúszni a Thwaites alá, hogy felmérjék a hőmérsékletet, a tengerfeneket és a jég vastagságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik