Tudomány zöldövezet

Egy nagyfeszültségű vezeték miatt lángolt több ezer négyzetkilométer

A hatósági vizsgálat alapján a tavaly júliusi kaliforniai erdőtüzet az okozta, hogy egy fa hozzáért egy nagyfeszültségű vezetékhez – írja az MTI. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szerint az érintett vezeték a Pacific Gas and Electric (PG&E) áramszolgáltató fenntartása alatt állt. A hatósági jelentést átadják a tűzvész ügyében nyomozó Butte megyei kerületi ügyészségnek.

Az erdőtűz tavaly július 13-án keletkezett, a lángok csaknem 3900 négyzetkilométernyi területet érintettek.

A katasztrófában 1329 épület teljesen megsemmisült, további 95 megrongálódott. A lángok egészen októberig égtek, ez volt az állam történetének második legpusztítóbb erdőtüze. Több ezer ember kényszerült ideiglenesen elhagyni otthonát.

DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Még a nyári katasztrófa előtt, tavaly áprilisban Kalifornia állam közszolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága elrendelte, hogy szigorúbban ellenőrizzék a PG&E tevékenységét. A cég nagyrészt elmulasztotta a szükséges fametszési munkálatokat a nagyfeszültségű vezetékei környékén olyan területeken, ahol különösen fennáll az erdőtüzek veszélye.

A PG&E berendezései korábban is okoztak már halálos áldozatokkal és hatalmas anyagi károkkal járó erdő- és bozóttüzeket Kaliforniában. A vállalat ellen több pert indítottak, ami csődeljárásához vezetett. 2020-ban a PG&E elismerte a felelősségét abban, hogy meghibásodott áramvezetékei idézték elő két évvel korábban a Paradise települést elpusztító tüzet, amelyben 86 ember vesztette életét. A céget több milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik