Tudomány zöldövezet

Életre bukkantak az Antarktisz jege alatt

Rengeteg organizmusra, köztük korábban ismeretlen létformákra bukkantak az Antarktisz jege alatt – írja az IFLScience. David Barnes, a brit antarktiszi kutatóintézet (British Antarctic Survey) munkatársa és kollégái decemberben publikált tanulmányukban 77 új fajt, köztük mohaállatokat és mészcsőférgeket mutatnak be.

A mohaállatok törzsébe apró, gerinctelen, szinte csak tengervízben előforduló fajok tartoznak. Az élőlényeknek gyakran a korallokéra emlékeztető külső váza van. Hasonló vázzal bírnak a szintén parányi mészcsőférgek is.

Kelly Cheng Travel Photography / Getty Images

Ezen egyszerű létformák jelenléte is komoly kérdéseket vet fel. A legtöbb ökoszisztéma alapja a napfény, amelyet az élőlények fotoszintézis révén alakítanak energiává. A most leírt fajok viszont több száz méterrel a jég alatt, a sötétben fordulnak elő.

Barnes szerint az élet felfedezése az extrém környezetben meglepő, és ismét rávilágít, hogy az antarktiszi tengeri élet milyen különleges.

Mint hozzátette, rengeteg mikroalgákon élő állatot találtak, noha ebben a környezetben nem fordulnak elő növények és algák. Lehetséges, hogy az állatok a jég alá besodródó algákat fogyasztják.

A csapat egy 200 méter mély lyukon keresztül vizsgálta az egyedi környezetet, a fúrást 2018-ban végezték az Ekström-jégselfen. Az állati maradványok szénizotópos elemzéséből az is kiderült, hogy az élőlények már legalább 6 ezer éve jelen vannak a jég alatt, a nyílt víztől távol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik