Tudomány

A tudomány szerint nem működnek a másnaposság elleni szerek

Space_Cat / Getty Images
Space_Cat / Getty Images

Rossz hírünk van azoknak, akik valamelyik másnaposság ellen hirdetett italban vagy egyéb szerben reménykednek szilveszter után: a tudomány szerint semmi nem fog segíteni az újévi másnaposságukon. Egy új, átfogó kutatás csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a másnaposság kezelésére vagy megelőzésére szolgáló, illetve ekként reklámozott megoldások működnek – írja egy sajtóközlemény az EurekAlerten.

Brit kutatók az Addiction szakfolyóiratban jelentették meg tanulmányukat, amelyhez 21 placebo-kontrollált, randomizált kutatást fésültek át a témában. Bár néhány tanulmány statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a másnaposság tüneteiben, minden bizonyíték nagyon rossz minőségű volt, általában módszertani korlátok vagy pontatlan mérések miatt. Ezenkívül nem számolt be két tanulmány ugyanarról a másnaposság elleni szerről, és

egyetlen eredményt sem sikerült egymástól függetlenül megismételni. 

A gyakori fájdalomcsillapítókat, például a paracetamolt vagy az aszpirint nem értékelték placebo-kontrollos, randomizált, kontrollált másnapossági vizsgálatokban. Ezek nyilvánvalóan a másnaposság néhány tünetére megoldást nyújthatnak, enyhíthetik például a dehidratáció okozta fejfájást.

A kutatók szerint a jövőbeni tanulmányoknak szigorúbb módszerekkel kell rendelkezniük, például validált skálákat kellene használniuk a másnaposság tüneteinek felmérésére. A nők másnaposság-kutatásban való részvételén is javítani kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik