Tudomány

Ezt teszi az aggyal a másnaposság

Mindenki jól tudja, hogy alkohol fogyasztása után tilos volán mögé ülni. De mi a helyzet a másnapos vezetéssel?

Egy új vizsgálat alapján az alkohol még akkor is hatással lehet az agyra, amikor az anyag már kiürült a szervezetből – írja a Live Science. A friss eredmények azt mutatják, hogy egy átmulatott éjszaka után a memóriával, a figyelemmel, a koordinációval, sőt, a vezetési készséggel is adódhatnak problémák.

Sally Adams, a Bath-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint adataik azt mutatják, hogy a másnaposság súlyos hatással lehet a mindennapi tevékenységre, például a vezetésre és munkahelyi teljesítményre.

Jól ismert tény, hogy az alkohol átmenetileg befolyásolja a gondolkodást és a koordinációt. Azzal azonban eddig viszonylag kevés kutatás foglalkozott, hogy a másnaposság miként hat az agyra.

Miért alszunk rosszul az alkoholtól?
Bár az alkohol segítheti az elalvást, az éjszakát összességében igen kellemetlenné teheti.

Az új elemzésben a szakértők 19 korábbi tanulmány analizáltak, így közvetett módon 1 100 személyt vizsgálhattak meg. Az egyes kutatásokban az alanyok gondolkodási képességeit mérték fel egy kiadós ivás után, mikor a résztvevők véralkohol-szintje már 0,02 százalék alá csökkent. Egyes kísérletekben vezetési szimulációkat is végrehajtottak, hogy felmérjék, miként teljesítenek a volán mögött a másnapos alanyok.

Az elemzés végén a szakértők arra jutottak, hogy a másnaposság kimutatható hatással van a figyelmi, emlékezési és koordinációs képességekre.

Craig Gunn, a Bath-i Egyetem kutatója és a csapat vezetője szerint bizonyos folyamatok, melyek ittas állapotban jelentkeznek, a másnaposság alatt is megmaradnak. Ezt azt jelenti, hogy másnaposan nem tanácsos vezetni, vagy éppen órára járni.

A szakértők következő célja az, hogy kiderítsék, miként hat a másnaposság a munkahelyi biztonságra és produktivitásra.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik