Tudomány zöldövezet

Bosszúból gyilkolhat kölyökkutyákat két majom

Több mint 200 kölyökkutyát pusztíthattak el majmok az indiai Lavulban – írja az IFLScience.

Az elmondások alapján a támadások hátterében a bosszú állhat: miután egy kutya megölt egy fiatal majmot, két példány elkezdett kiskutyákra vadászni.

Az egyedek az elfogott kutyákat a magasba vitték, ahol azok vagy éhen pusztultak, vagy lezuhantak. Az állítólagos támadókat már befogták, majd áttelepítették.

Érdemes kiemelni, hogy a történettel kapcsolatban rengeteg az ellentmondás. Bár a híradások bosszúhadjáratról szólnak, a helyiek nem tudnak olyan majomkölyökről, amelyet az elmúlt hónapokban kutya ölt meg. A környék lakói viszont a hivatalosnál jóval több áldozatról beszélnek: míg a vadőrszolgálat 3-4 esetet regisztrált, a helyiek szerint több mint 200 kiskutya pusztult el.

Az biztos, hogy a majmok furcsán viselkedtek, és még az embereket is megtámadták, többek között egy nyolcéves gyermek is megsérült, miközben az állatok elől menekült. Amol Munde vadőr szerint harapásról ugyanakkor nem tudni.

Timothy Allen / Getty Images Illusztráció.

Nem példátlan, hogy a majmok kiskutyákat ragadjanak el, a térségben már többször megfigyelték, hogy a majmok megpróbálnak gondoskodni az ebekről. A probléma az, hogy nem tudják, miként bánjanak a kutyákkal. Hasonló viselkedést mutathattak az elmúlt hónapokban az érintett majmok is, az állítólagos példányokról készült felvételek alapján viszont inkább úgy tűnik, hogy valóban támadások történtek.

Stephanie Poindexter, a Buffalói Egyetem antropológusa tavaly a Gizmodónak azt mondta, a főemlősök képesek a bosszúra. A majmok például nagyobb eséllyel esnek neki olyan állatoknak, amelyek hasonlítanak korábbi támadójukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik