Tudomány

Tízezer éve eltemetett csecsemőt találtak

Egy újszülött kislány tízezer éves sírját tárták fel Észak-Olaszországban, Liguria régió egyik barlangjában – számol be az MTI. A szakértők tanulmányukban azt írják, az apró csontok mellett többek között gyöngyöket és egy ragadozómadár karmát is megtalálták.

Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem munkatársa szerint ez egy egyedülálló lelet Európában, még soha nem fedeztek fel olyan sírt, amely egy alig néhány napos gyerek maradványait és a vele eltemetett tárgyakat rejti. A gyerek egy vadászközösség tagja volt, testét fejével nyugati, lábával keleti irányban temették el.

Számos dísz vette körül: több mint 60 átlyukasztott kagylógyöngy, amelyeket valószínűleg egy kis ruhára vagy bőrpólyára varrtak, kagylótöredékekből készült négy medál, valamint egy ragadozómadár karma. A díszek közül többön az elhasználódás nyomai láthatóak, ami arra utal, hogy a közösség tagjai hosszú időn át viselték azokat, és csak később kerültek a kislány ruhájára.

Annak megértése, hogyan bántak őseink a halottaikkal, hatalmas kulturális jelentőséggel bír, és lehetővé teszi számunkra, hogy viselkedésmódjukat és ideológiai szempontjaikat is vizsgálhassuk

– mondta Benazzi.

Merten Snijders / Getty Images

A lelet révén megvizsgálhatják a mezolitikum korai szakaszának egyik különleges temetkezési rítusát, egy olyan korszakét, amelyből kevés nyuhgely ismert. Benazzi szerint sír arról árulkodik, hogy a közösség minden tagját, még az újszülötteket is teljes értékű személyeknek ismerték el, és nyilvánvalóan ugyanúgy kezelték őket.

A holttestet a ligúriai Albenga városhoz tartozó 40 méter hosszú, furcsa, kunyhó alakú barlangban találták meg. A Neve, azaz Hó névre keresztelt gyermek 40-50 napos lehetett, amikor meghalt. Több tényező, köztük valószínűleg anyja táplálékhiánya is stresszt okozott nála, ami hátráltatta a magzat normális fejlődését. A nagyon kevés maradvány alapján azonban lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mi okozta a gyerek halálát.

„Jelenleg a barlangnak egy kis részét tudtuk csak feltárni, és még nem tudjuk, találunk-e további maradványokat. Reméljük, folytathatjuk az ásatásokat” – mondta Benazzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik