Tudomány zöldövezet

Gigantikus hal bukkant elő a szörfözők mellett

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

A valaha látott legnagyobb holdhalat örökíthették meg a kaliforniai Laguna Beach közelében – írja a Live Science. A hatalmas állat két állószörfözőhöz úszott, a példány nagyjából 30 percen át maradt a felszín közelében, mielőtt visszamerült a mélybe.

Az egyed pontos méretei nem ismertek, de mivel a szörfök 4,3 méteresek, a hal hossza 2,7-3 méter lehet.

Az eddig dokumentált legnagyobb csontos hal egy Ramsay-holdhal volt, amely 2,7 méter hosszúra és 2300 kilogrammosra nőtt meg. A példányt 1996-ban fogták ki Japán közelében.

Rich German, a szörfösök egyike az Instagramon osztotta meg a december 2-i találkozáson készült képeket és videókat. German a Project O nonprofit óceánvédelmi szervezet alapítója.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rich German (@richgermanlb) által megosztott bejegyzés

A szörfösök azért indultak el, hogy delfineket figyeljenek meg, amikor nagyjából 180 méterre a parttól előbukkant a holdhal. German korábban is látott már hasonló állatokat, azok viszont jellemzően a szárazföldttől messzebb fordulnak elő. Az egyed valószínűleg a Mola mola faj tagja. A holdhalak nemébe három faj tartozik: a holdhal (Mola mola), a már említett Ramsay-holdhal (Mola ramsayi), illetve a Mola tecta.

A holdhalak kifejlett példányai óriásiak, jellegzetességük pedig nagy fejük mellett hosszú hátúszójuk. A fajokra a ragadozók mellett a halászat is komoly fenyegetést jelent, az állatok mellékfogásként szokták a hálókban végezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik