Tudomány zöldövezet

Hivatalos: 38 Celsius-fokot mértek tavaly az Északi-sarkvidéken

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kedden hivatalossá nyilvánította az Északi-sarkvidéken tavaly mért melegrekordot – írja az MTI. 2020. június 20-án 38 Celsius-fokot rögzítettek Szibériában.

Kapcsolódó
Megdöbbentő forróságot mértek Szibériában
A példátlan értéket az oroszországi Verhojanszknál rögzítették.

A tavaly dokumentált hőmérséklet a legmagasabb, amelyet valaha az Északi-sarkkörtől északra feljegyeztek.

Petteri Taalas, a WMO vezetője szerint a rekord a klímaváltozás jele, és arra utal, hogy meg kell kongatni a vészharangot.

Az Arktisz a világátlagnál több mint kétszer gyorsabban melegszik. A Föld túlsó oldalán, az Antarktiszon is rekordot, 18,3 Celsius-fokot mértek tavaly.

Alexander Nikitin / Getty Images

A csúcsokat a WMO tartja nyilván. Mielőtt rögzítenék őket, ellenőrzik, hogy milyen műszerekkel, milyen körülmények között végezték a méréseket, hogy kizárják a megbízhatatlan értékeket. A szibériai rekordot az 1885 óta működő verhojanszki meteorológiai megfigyelőállomás jelentette a 2020-as hőhullám idején, az állomás az Északi-sarkkörtől 115 kilométerre fekszik.

A tavaly nyári szibériai hőhullám alatt mintegy 10 Celsius-fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A hőség pusztító erdőtüzeket és a tengeri jég jelentős olvadását okozta.

A WMO szakértői három másik rekordot is vizsgálnak. Idén és tavaly két 54,4 Celsius-fokos értéket dokumentáltak a világ legmelegebb helyén, a Kalifornia államban található Death Valley-ben, Szicíliában pedig 2021 nyarán rögzítettek 48,8 Celsius-fokot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik