Tudomány koronavírus

Hatásos az omikron ellen a Pfizer harmadik dózisa

Nuno Cruz / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nuno Cruz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Friss laboratóriumi adatok alapján a Pfizer és BioNTech közös oltásának harmadik dózisa hatásos a koronavírus omikron variánsa ellen – jelentette be a gyártó egy sajtóközleményben. A harmadik dózis huszonötször több neutralizáló antitest titert termeltet a szervezettel, mint az első kettő, ez már hasonló eredmény, mint amit az első két dózis nyújt az eredeti vírussal szemben.

Mivel a fontos, T-sejtek által célzott tüskefehérje-epitópok nagy részét nem érintették az omikron mutációi, így valószínűleg a súlyos betegségtől két dózisnyi Pfizer is véd. A vállalat ugyanakkor továbbra is folytatja a kutatást az omikronra szabott vakcina irányában, ami

márciusra készen állhat, ha szükség lesz rá.

Az eredmények nagyjából összhangban vannak a dél-afrikai Afrikai Egészségkutató Intézet kutatói által kedden közzétett előzetes tanulmánnyal, amely szerint az omikron részben képes elkerülni a Pfizer/BioNTech vakcina két adagja által adott védelmet.

Fontos megjegyezni, hogy a kísérletek laboratóriumban folytak, és további kutatásra van szükség ahhoz, hogy bármit biztosra lehessen mondani. Az omikronról egyelőre még a tudomány is nagyon keveset tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik