Tech koronavírus

Itt nézheti, hol jelent meg eddig az omikron

Az Egészségügyi Világszervezet november végén hívta fel a tagállamok figyelmét, hogy gyorsítsák fel az oltási kampányokat a magas kockázatú csoportokban és készítsenek elő hatásmérséklő terveket az alapvető egészségügyi szolgáltatások fenntartása érdekében, miután az omikron variáns terjedni kezdett.

A koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata hétfői adatok szerint legalább már 48 országban megjelent, amit több online térképen is követhetünk.

A legnaprakészebb jelenleg az Euronews térképe, amit ezen a linken nézhetünk meg, és kimondottan az európai helyzetet mutatja.

De frissülő világtérképet készített az Al Jazeera hírlap is, igaz, ez utoljára december negyedikén bővült, így azon egyelőre nem látszik Románia, Montenegró, Horvátország, ezekben az országokban a napokban találták meg az első eseteket. A hírügynökség ígérete szerint azonban próbálják mielőbb a legfrissebb információkkal bővíteni az online eszközt.

A WHO szerint hetekig tarthat, mire megállapítják, milyen a fertőzőképessége az omikronnak, vagy hogy mennyivel okoz adott esetben súlyosabb vagy kevésbé súlyos betegséget a korábbi mutációkhoz képest. A szervezet szerint Európában várhatóan hónapokon belül az új esetek felét az omikron okozhatja majd.

Kapcsolódó
Ezért lett omikron az új koronavírus-variáns neve
Nem akarták összezavarni az embereket, meg a kínaiakat se megsérteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik