Nagyvilág koronavírus

WHO: Jók lesznek a mostani vakcinák az omikron variáns ellen

Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is – mondta el Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti igazgatója az AFP szerda hajnalban megjelent interjújában.

Az MTI a közleményből idézve azt írja:

Nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz.

A variáns eddig viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be – folytatta a WHO-igazgató, hozzátéve, hogy az omikron variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat.

Az MTI a Bloomberg Newst szemlézve hozzáteszi: dél-afrikai kutatók közölték, a Pfizer/BioNTech-vakcina részleges védelmet nyújt az omikron variánssal szemben, amit emlékeztető oltásokkal erősíteni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik