Tudomány koronavírus

A sima náthavírustól lophatott géneket az omikron

CAVALLINI JAMES / BSIP / BSIP via AFP
CAVALLINI JAMES / BSIP / BSIP via AFP

A Reuters cikke szerint az omikron koronavírus-variáns legalább mutációinak egy kis részét az egyszerű náthavírustól szerezhette. Ez a genetikai szekvencia nem jelenik meg az új típusú koronavírus, azaz a SARS-CoV-2 egyetlen korábbi változatában sem, de jelen van sok más vírusban (beleértve a megfázást okozó vírusokat), illetve az emberi genomban is.

Az elemzés egyelőre csak preprintként jelent meg, és egy amerikai adatelemző cég szakértői végezték. A genetikai változások azt eredményezhetik, hogy a vírus könnyebben terjed, ugyanakkor nem alakul ki rá olyan heves immunválasz, mint a többi variánsra, ami a koronavírus-fertőzés egyik fő veszélye.

Egyelőre azonban semmi nem biztos,

nincs róla elég adatunk, hogy súlyosabb vagy enyhébb betegséget okoz-e, mint a korábbi mutációk, illetve hogy valójában könnyebben terjed-e náluk.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tüdő, valamint a gyomor- és bélrendszer egyszerre „adhat otthont” a SARS-CoV-2-nek és a hagyományos nátháért felelős koronavírusnak, ilyen esetben akár rekombinációs esemény is létrejöhet. Ez annyit jelent, hogy ugyanabban a gazdasejtben két különböző vírus kölcsönhatásba lép egymással, másolatokat készítenek magukról, úgy, hogy azokban már mindkét „szülőtől”, azaz a két eredeti vírustól is van némi genetikai anyag.

A szóban forgó genetikai szekvencia sokszor megjelenik az emberekben megfázást okozó koronavírusok egyikében – HCoV-229E – és az AIDS-et okozó HIV-vírusban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik