Tudomány zöldövezet

Érző lényekké nyilvánítanák az állatokat Spanyolországban

A spanyol képviselőház olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely alapján érző lényeknek járó védelmet biztosítanának az országban élő állatoknak – írja az IFLScience. Az új jogszabály révén komolyabb szankciókat szabhatnának ki a házi- és vadon élő állatok elrablására és elhagyására, illetve a velük való rossz bánásmódra.

A törvénnyel azt is szabályozhatják, hogy ki felügyelheti a házi kedvenceket válás esetén.

Bár a spanyol büntető törvénykönyv már most is kitér az állatok érzelmeire, az új javaslat komolyabb részleteket tartalmaz. Guillermo Díaz, a Polgárok – A Polgárság Pártja politikusa szerint egészen mostanáig a jog az állatokat nem tekintette különbnek egy tévénél. A javaslatnak komoly támogatottsága volt, csak Ángel López Maraver, a VOX szélsőjobboldali párt tagja és a Spanyol Vadászati ​​Szövetség korábbi elnöke ellenezte.

Oscar Wong / Getty Images

Az elmúlt időszakban az állatjogi szabályzások több országban is szigorodtak. Az Egyesült Királyságban például érző lényekké nyilvánították a polipokat és más állatokat, Franciaországban pedig a vadállatok szórakoztatásra való felhasználását tiltották be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik