Tudomány zöldövezet

Elkészíthetik a Föld feketedobozát

A repülőgépeknél és más járműveknél a feketedobozok a baleset után segítenek megérteni a szerencsétlenség körülményeit és okait. Most a Föld számára is létrehoznának egy feketedobozt, hogy a lehetséges klimatikus összeomlás esetén a túlélők megismerhessék a katasztrófát – írja az IFLScience. A berendezés által rögzített adatok valós időben is elérhetőek lesznek.

Jim Curtis, a Clemenger BBDO PR ügynökség munkatársa szerint elképzelésük az, hogy amennyiben az éghajlati átalakulás miatt a bolygó össze is omlik, az elpusztíthatatlan berendezés fennmarad.

A Föld feketedobozát 7,5 centiméter vastag, rozsdaszínű vagy barna acélfal védi majd. Tetején napelemeket fognak elhelyezni, ami lehetővé teszi, hogy a külső energiaforrás esetleges elvesztése után is évtizedekig működhessen.

A doboz belsejében számítógépek, adattárolók és akkumulátorok lesznek, a rendszer tudományos adatokat és médiaanyagokat tölt majd le. A légköri szén-dioxidra, a hőmérsékletre, az óceánok savasságára és a fajok pusztulására vonatkozó információk a jövő emberei számára a körülmények megértését segíthetik, míg a hírek dokumentálása korunk döntéshozataláról fog képet adni.

A dobozt Tasmania nyugati részén akarják elhelyezni, itt a berendezés védve lesz a tengerszint emelkedésétől és a vulkánkitörésektől, télen pedig elég napsugárzás érheti a napelemek működtetéséhez. A készítők arra számítanak, hogy a térségben kis eséllyel robbanhatnak ki fegyveres konfliktusok, a doboz pedig erre jól hozzáférhető marad. Az eszköz tárolási kapacitása jelenleg 30-50 év, a későbbi fejlesztésekkel viszont ez módosulhat.

Anton Petrus / Getty Images

A 10-szer 4-szer 3 méteres szerkezet építése jövőre kezdődhet el. Számítógépei már most rögzítik, hogy mi történt a COP26 glasgow-i klímacsúcson, amelyre mi is ellátogattunk.

Kérdés, hogy egy technológiai összeomlást követően a túlélők mit tudnának kezdeni a berendezéssel. Lehetséges, hogy az eszköz végül inkább egy művészeti installáció lesz, semmint valódi feketedoboz. Érdemes azt is kiemelni, hogy eddig nagyon keveset tudni a résztvevőkről. Curtis az ABC Newsnak ugyan azt mondta, hogy a projektbe bekapcsolódnak a Tasmaniai Egyetem kutatói, konkrét nevek egyelőre csak a The Glue Society művészcsoport esetében merültek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik