Tudomány zöldövezet

Új állatfajokat fedeztek fel a tenger mélyén

Ralph White / Getty Images
Ralph White / Getty Images

Szakértők egy csoportja a mexikói La Paz közelében vizsgált olyan tenger alatti vulkáni kürtőket, amelyeket néhány éve találtak meg – írja az IFLScience. A Schmidt Ocean Institute Falkor nevű kutatóhajójának segítségével 33 napon át figyelték meg a formációkat és környezetüket, a vizsgálat ideje alatt pedig újabb kürtőkre bukkantak.

Az expedíció során ráadásul hat új állatfajt is felfedeztek.

A hidrotermális kürtők a tengerek fenekén fekszenek, és különleges ökoszisztémáknak adnak otthont. Egyes szakértők azt feltételezik, hogy a földi élet ilyen formációknál jelent meg először, sok asztrobiológus pedig úgy tartja, hogy a Naprendszer más objektumain is hasonló képződményeknél érdemes az idegen organizmusokat keresni.

Kapcsolódó
Lehet idegen élet a Naprendszerben?
Egyes szakértők szerint már a mi életünkben igenlő választ kaphatunk a kérdésre.

Az Alsó-Kalifornia és a mexikói szárazföld között húzódó Pescadero-medencében megannyi hidrotermális kürtő található. A világ legtöbb ilyen formációjával szemben a helyi képződményekből ugyanakkor kristálytiszta víz áramlik ki.

A csapat most tíz, a térségben eddig nem látott állatot, illetve hat teljesen új fajt írt le. A bemutatott fajok a nyílférgek, a rákok, a puhatestűek, az orsóférgek és a soksertéjűek közé tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik