Tudomány zöldövezet

Fajtársaira támadó bálnát vettek videóra

Marnie Griffiths / Getty Images
Marnie Griffiths / Getty Images

Bár a sziláscetek békés óriásoknak tűnhetnek, a párzási időszak alatt a hímek esetenként megtámadják társaikat. Tengerbiológusok egy csoportja egy meglehetősen agresszív példányra rögzített egy kamerát, így tudták megörökíteni az állat harcait – írja az IFLScience.

Olaf Meynecke, a Griffith Egyetem munkatársa a hosszúszárnyú bálnák viselkedését vizsgálja éves vonulásuk során Ausztrália keleti partjainál. Mivel a felszínről keveset látni, a kutató kollégáival néhány egyedre kamerát erősít. A módszer sokszor nem működik, hiszen a víz gyakran zavaros, néha pedig le is esik a készülék, de így is tudtak már kifejezetten izgalmas jeleneteket dokumentálni.

A közelmúltban például egy több mint egyórás videót rögzített az egyik kamera tiszta vízben, a felvétel ráadásul egy igazi bajkeverőhöz köthető.

A hím több fajtársába is belekötött, egy alkalommal egy nőstényt és borját is megzavarta.

A példány és célpontjai közé végül két kisebb hím úszott be, lehetséges, hogy az állatokat a nőstény hívta segítségül. Az agresszor végül belátta, hogy nincs esélye a túlerővel szemben, ezért elúszott. Később egy másik nősténnyel találkozva lenyugodott.

A hímek hatalmas méretüket erődemonstrációra, a riválisoknak való ütközésre, valamint a sérülékeny pontok, így a gyomor és a fül támadására használják. Céjuk általában az, hogy erejükkel lenyűgözzék a nőstényeket.

Meynecke szerint az egyik legkönnyebb módja a hímek és nőstények megkülönböztetésére a sebek vizsgálata. Egyes kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos egyedek a bőrükön élő rákokat használják fegyverként. A hímek néha a felszínhez közeledő fajtársak útját is elzárják, hogy ne jussanak levegőhöz.

A harcok ritkán okozzák a bálnák halálát, de találtak már olyan partra sodródott példányt, amelynek állkapcsa egy küzdelemben törhetett el. Meynecke szerint olyan esetet is dokumentáltak, amelyben egy bálna megölte fajtársát, majd megbánásra utaló magatartást mutatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik