Tudomány zöldövezet

Élőhelyétől több ezer kilométerre került elő egy pingvin

Antarktiszi élőhelyétől 3 ezer kilométerre, Új-Zélandon találtak meg egy Adélie-pingvint – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A környékbeliek Pingunak nevezték el az elveszettnek tűnő állatot.

Harry Singh helyi lakos, aki észrevette a madarat, először plüssjátéknak vélte a példányt. Singh és felesége munka után sétáltak a Christchurch közelében fekvő Birdings Flat tengerpartján, amikor megpillantották a madarat.

Hirtelen megmozdította a fejét, ekkor jöttünk rá, hogy nem játékot, hanem élő állatot látunk

– mondta a férfi hozzátéve, hogy az egyed egy órán át nem mozdult, és kimerültnek tűnt.

Patrick J Endres – AlaskaPhotoGraphics / Getty Images

Singh pingvinmentőket hívott, mert aggasztotta, hogy a madár nem indult el a víz felé, így könnyen a parti ragadozók prédájává válhatott volna. A madár végül Thomas Stracke-hez került, aki tíz éve foglalkozik pingvinrehabilitációval. A szakértő megdöbbent, amikor megállapította, hogy a pingvin a kizárólag az Antartkiszi-félszigeten élő faj egyik képviselője.

A vérvizsgálat után kiderült, hogy Pingu testtömege túl alacsony, és dehidratált, ezért infúzióval kezdték el táplálni. Később egy kutyáktól védett partszakaszon engedték szabadon.

Eddig kétszer, 1993-ban és 1962-ben találtak Adélie-pingvint Új-Zélandon. Szakértők szerint aggodalomra adna okot, ha gyakrabban fordulnának elő. „Azt jelentené, hogy valami megváltozott az óceánban, és ki kell derítenünk, mi az. Ha többet kutatjuk a pingvinek mozgását, viselkedését, populációik alakulását, az a tengeri ökoszisztémákról is elmond valamit” – nyilatkozta Philip Seddon, az Otagói Egyetem zoológusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik