Tudomány zöldövezet

Hatalmas lyukat fúrnak az Antarktiszon

Új-zélandi kutatók 1 kilométer mély lyukat fognak fúrni az Antarktiszon, a Ross-selfjégbe – írja az MTI. A szakértők célja az, hogy kiderítsék, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése segíthet-e elkerülni a jég katasztrofális olvadását.

Az Antarctica New Zealand (ANZ) intézet szerint a SWAIS 2C projektben azt vizsgálják, mennyire érzékenyen reagál a nyugat-antarktiszi jégmező (WAIS) a 2 Celsius-fokos globális felmelegedésre. Ehhez a mélyből emelnek ki üledéket.

Az elemzéssel kideríthetik, hogyan viselkedett a jég azokban az időkben, amikor a globális hőmérséklet annyira magas volt, mint amilyen a következő évtizedekben lehet. Ezek a geológiai információk megmutathatják, van-e a klímarendszerben egy olyan fordulópont, amely után a nagy tömegű szárazföldi jég is elolvad, és ennek hatására métereket emelkedik az óceánok szintje.

Az ANZ szerint ha ez már megtörtént korábban, úgy újra megeshet.

A WAIS elegendő jeget tartalmaz ahhoz, hogy olvadása négy méterrel emelje meg a vízszintet.

Jason Edwards / Getty Images

Richard Levy, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa és Molly Patterson, az amerikai Binghamton Egyetem kutatója vezetik a csapatot. Levy kiemelte, a vizsgálatok megmutatják, mennyire olvadhat meg a nyugat-antarktiszi jégmező, ha nem érjük el a párizsi klímaegyezmény céljait.

Az előkészítő csapat már novemberben elindul a Scott-bázisról, hogy a Ross-selfjégen át eljusson at Siple Coasthoz, ahol a jég találkozik az óceánnal. Miután felállították a fúróállomást, egy nagyobb kutatócsoporttal egészülnek ki, és egészen februárig dolgoznak a furaton. A SWAIS 2C a következő három évben végez terepmunkákat. Korábban még nem fúrtak le az Antarktisz mélyére a fő tábortól ilyen távoli helyszínen, illetve ennyire közel a WAIS közepéhez.

A Wellingtoni Victoria Egyetem Antarktisz-kutató központjának mérnökei négy év alatt fejlesztették ki azt a technológiát, amellyel 800 méter jégen át tudnak fúrni forró víz segítségével, majd üledékmintát kiemelni a jégtakaró alatt 200 méterről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik