Tudomány zöldövezet

Közelít a téli időjárás

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Jelenleg épp egy hidegfront távozásának tanúi vagyunk, délutánra már a déli tájakon is eláll az eső. A folytatásra egy kiterjedt, Franciaországtól egészen a Fekete-tengerig húzódó anticiklon nyomja rá a bélyegét, amely ugyan markáns kereteket ad a következő napok időjárásának, de a részletek nem látszanak tisztán.

A hidegpárna előszobája

Ami bizonyos, hogy csapadék nem valószínű, legfeljebb csütörtöktől tapasztalhatunk helyenként gyenge szitálást, a reggelek pedig ködösen indulnak. Az éjszakák fagypont körül alakulnak mínusz 3 és plusz 5 fokos minimumokkal, napközben 7-15 fokra melegszik a levegő. Ezek teljesen átlagos értékek november második hetében.

Egészen péntekig felhős és napos időszakok váltják egymást, de azt nem lehet előre megmondani, az ország mely területein és mikor láthatjuk a napot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ennek oka, hogy az úgynevezett sugárzási egyenleg mostanra vált teljesen kiegyenlítetté, ahol magasabb a páratartalom, ott több lesz a felhő és fordítva. A modellszámítások ezt nem képesek jelezni, a részleteket csak gyakran ismételt és drága helyi mérések árulnák el. Ennyire azonban nem is fontos, hiszen átmeneti állapotról van szó, a szakember szerint ez a párás, ködös, szürke időszakot okozó hidegpárna „előszobája”.

Jön a tél?

Hosszabb távon azonban még nem telepszik ránk a hidegpárna, hanem a tél ad ízelítőt egy markáns északi hidegbetörés képében – a jelenlegi állás szerint ennek 66 százalék az esélye. A front már szombaton megérkezhet, ám a „tél leheletét” vasárnap fogjuk megérezni:

a nappali maximumok 3-4 fok körül alakulnak, éjszaka pedig -2 és -5 fokig süllyed a hőmérséklet.

November közepén ezek bőven átlag alatti értékek, időjárásunk jó egy hónapot ugrik előre, december derekát idézi. Csapadék nem valószínű, legfeljebb délen szállingózhat némi hó. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint keddig tart a hirtelen jött hideg, majd pár napos, enyhe melegedés kezdődik. Ám nem tart sokáig, egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő hét pénteken újabb hidegbetörés várható, ami már valódi téli időjárási szituációt eredményez.

„A szokásostól eltérően idén nem marad el a tél” – jegyzi meg a meteorológus arra utalva, hogy ettől a második hidegfronttól előre láthatóan nemcsak mínuszok, de már havazás is várható majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik