Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Tudomány europoli

Ellepték a fosszilis vállalatok az ENSZ klímakonferenciáját

A BBC birtokába jutott egy olyan elemzés, amelyből kiderül: a fosszilis vállalatok képviselőinek delegációja nagyobb, mint bármelyik országé, vagy más vállalaté. A Global Witness szerezte meg azt a listát, amely felsorolja név szerint a delegációk képviselőit, és azt találta, hogy a fosszilis vállalatoktól összesen 503 ember jelent meg a COP26-on, míg a legnagyobb országos delegáció Brazíliáé, 479 delegálttal.

Több mint 100 fosszilisenergia-vállalat képviseli magát a konferencián, és 30 szakmai szövetség és tagszervezet is jelen van, ami ezekhez köthető. A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó lobbisták körülbelül kettő az egyhez arányban nyomják le az UNFCCC őslakosokból álló delegációját. A fosszilis vállalatok képviselői többen vannak, mint a klímaváltozás által legjobban érintett 8 ország delegációja összesen: ezek Puerto Rico, Mianmar, Haiti, a Fülöp-szigetek, Mozambik, a Bahamák, Banglades és Pakisztán.

Az országos képviseletek közül 27 regisztrált hivatalosan is fosszilis lobbistát, köztük Kanada, Brazília és Oroszország.

„A szennyező fosszilis vállalatok mérgező érdekeinek előmozdításáért fizetett több száz ember jelenléte csak növeli a klímaaktivisták szkepticizmusát, akik úgy látják, hogy ezek a tárgyalások a globális vezetők késlekedésének bizonyítékai” – írta Murray Worthy, a Global Witness gázkampányának vezetője egy sajtóközleményben. „Az előttünk álló kihívás mértéke azt jelenti: nincs időnk arra, hogy eltérítsen bennünket a zöldre mosás vagy az értelmetlen vállalati ígéretek, amelyek nem járnak együtt biztos teljesítéssel.”

Ajánlott videó