Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Tudomány europoli

Ellepték a fosszilis vállalatok az ENSZ klímakonferenciáját

A BBC birtokába jutott egy olyan elemzés, amelyből kiderül: a fosszilis vállalatok képviselőinek delegációja nagyobb, mint bármelyik országé, vagy más vállalaté. A Global Witness szerezte meg azt a listát, amely felsorolja név szerint a delegációk képviselőit, és azt találta, hogy a fosszilis vállalatoktól összesen 503 ember jelent meg a COP26-on, míg a legnagyobb országos delegáció Brazíliáé, 479 delegálttal.

Több mint 100 fosszilisenergia-vállalat képviseli magát a konferencián, és 30 szakmai szövetség és tagszervezet is jelen van, ami ezekhez köthető. A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó lobbisták körülbelül kettő az egyhez arányban nyomják le az UNFCCC őslakosokból álló delegációját. A fosszilis vállalatok képviselői többen vannak, mint a klímaváltozás által legjobban érintett 8 ország delegációja összesen: ezek Puerto Rico, Mianmar, Haiti, a Fülöp-szigetek, Mozambik, a Bahamák, Banglades és Pakisztán.

Az országos képviseletek közül 27 regisztrált hivatalosan is fosszilis lobbistát, köztük Kanada, Brazília és Oroszország.

„A szennyező fosszilis vállalatok mérgező érdekeinek előmozdításáért fizetett több száz ember jelenléte csak növeli a klímaaktivisták szkepticizmusát, akik úgy látják, hogy ezek a tárgyalások a globális vezetők késlekedésének bizonyítékai” – írta Murray Worthy, a Global Witness gázkampányának vezetője egy sajtóközleményben. „Az előttünk álló kihívás mértéke azt jelenti: nincs időnk arra, hogy eltérítsen bennünket a zöldre mosás vagy az értelmetlen vállalati ígéretek, amelyek nem járnak együtt biztos teljesítéssel.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Hernádkak kicsiny település Miskolc közelében, vitatott beruházásokkal. Ahhoz képest, hogy a térség az egyik legszegényebb Európában, a faluban az emberek viszonylag stabil anyagi körülmények közt élnek. A cigánysoron viszont jellemző a nélkülözés, terjed a drog, rossz a közbiztonság. Sokan változásra várnak, igaz, Orbán Viktor neve hallatán többen fellelkesülnek. Riport a kampány kezdetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.