Tudomány europoli

Idris Elba: ha így folytatjuk, nem lesz étel a szupermarketek polcain

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

„A koronavírus-járvány alatt a nyugati, fejlett világban, többek között Los Angelesben emberek álltak sorba élelmiszerért. Nem azért, mert nem tudták maguknak megtermelni, amit kellett, hanem azért, mert az ellátási lánc megakadt” – mondta Idris Elba színész, a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) nagykövete szombaton egy sajtótájékoztatón a COP26 konferencián. „Ha a klímaváltozás így folytatódik, az ellátóláncok sérülni fognak, és eljutunk odáig, hogy nem lesz étel a szupermarketek polcain.”

Elba az ENSZ klímacsúcsának természettel foglalkozó napján mondott pár szót két panelen is, mindkettőn az élelmiszertermelés priorizálásáért szólalt fel. „Előbb-utóbb mi fizetjük meg ennek az árát” – figyelmeztetett.

Azért vagyok itt, hogy szolidaritást vállaljak a tüntető fiatalokkal, és hogy nyomást gyakoroljak a világ vezetőire, hogy tartsák be a vállalásaikat.

A klímaváltozás jellemzően azokat a területeket érinti a leginkább, amelyek a legkevésbé tehetnek a kialakulásáért: ezek közé tartozik Afrika, amely mindössze a kibocsátások 8 százalékáért felelős, mégis fokozottan szenved a szárazságtól, hőhullámoktól, viharoktól, áradásoktól és sáskajárástól. Ez már most komolyan veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot – nemcsak a kontinensen, hanem világszerte is.

„Minden összekapcsolódik egymással, amit itt teszünk, annak van hatása az afrikai gazdálkodókra” – mondta el dr. Agnes Kalibata ruandai mezőgazdasági kutató és politikai döntéshozó. „A kis földekkel rendelkező gazdák érzik meg a legjobban a klímaváltozás következményeit.”

„Az otthonomnak, Ugandának extrém gyorsan változik a klímája” – mondta Vanessa Nakate klímajogi aktivista. „Rengeteg afrikai veszítette el a munkáját és sokan az életüket is a változó klíma miatt. Ez már nem egy hipotetikus beszélgetés, amit le kell folyatnunk, ez a valóság.”

Piero Cruciatti / ANADOLU AGENCY / AFP Vanessa Nakate

Az élelmiszerbiztonság és az élelmezés valóban nem kap elég nagy figyelmet az ENSZ klímakonferenciáján – ez pedig még szembetűnőbb, ha ismerjük a statisztikai adatokat a problémáról. A bolygó élelemtermelésre használható területének 85 százalékán állattartás zajlik, annak ellenére, hogy ez mindössze a kalóriabevitelünk 18 százalékáért felelős. Évente 820 millió embert sújt az éhezés. A mezőgazdaság felelős az erdőirtás 70, a biodiverzitásvesztés 65, a globális kibocsátás 25 százalékáért. A klímaváltozással pedig

a legrosszabbul azok a kisgazdaságok járnak, amelyeknek nincs elég forrásuk az extrém időjárás okozta problémák kiküszöbölésére.

„A klímaváltozás megoldására nagyon fontos a megelőzés, de azoknak az intézkedéseknek, amelyeket ezen a területen hozunk, csak húsz-harminc év múlva lesz látszata” – mondta Gilbert F. Houngbo, az IFAD elnöke. „Az afrikai gazdáknak most van szükségük segítségre. Minden enyhítésre fordított 80 dollárja csupán 1 dollárnyi összeg jut az adaptációra. Ennek pedig mindössze 1,7 százaléka jut el a kisebb afrikai gazdákhoz.”

„Ahogy a szél rázza ezt a sátrat, egy kicsit mindig megijedünk, félünk, hogy eltépi a fejünk fölül” – mondta M. Sanjayan környezetvédelmi kutató a Glasgow-ba beköszöntő viharos időre utalva. „Ugyanezt élik át a farmerek Afrikában: ahogy az időjárási minták változnak egy kicsit, félnek, mert akár az életükbe is kerülhet a változás.” A szakértő elmondta: a COP26 újdonsága az, hogy végre úgy tűnik, a döntéshozók is megértették, hogy a klímaváltozás és az élelmiszerkrízis összefügg.”

Idris Elba és felesége, Sabrina elmondta: bár az olyan életmódváltások, mint a növényalapú életmód, segíthetnek a bolygó állapotán, a hangsúly nem az egyéni döntéseken, hanem a döntéshozókon és a nagyvállalatokon múlik. Fontos, hogy az emberek megkapják a számukra megfelelő információkat a témáról, amelyek alapján aztán hozhatnak egy felelős döntést – de az alapvető felelősség nem az egyénen, hanem a kormányokon van.

Agnes Kalibata megjegyezte: az afrikai kisföldes gazdáknak szükségük van arra, hogy az övék lehessen a föld, amin dolgoznak, illetve hogy technológiai újításokkal hatékonyabbá válhassnak. De ezeken túl is a legtöbbet az segítene rajtuk, ha bekapcsolódhatnának azokba a piacokba, amelyeken értékesíthetnék a megtermelt áruikat.

„Veszélyben van az emberiség, ki fogjuk irtani magunkat” – mondta Elba. „Nem fogjuk tudni megtermelni a fennmaradásunkhoz szükséges élelmiszereket.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik