Tudomány zöldövezet

Halmokban állnak a kidobott ruhák az Atacama-sivatagban

Egyre több kidobott ruha halmozódik fel a chilei Atacama-sivatagban – írja az AFP. Az országba régóta nagy mennyiségben áramlanak be Európa, Ázsia és Észak-Amerikai felől a Kínában és Bangladesben gyártott, nem értékesített vagy már használt ruhák. Chilében az ilyen termékeket továbbértékesítik, és Latin-Amerika más államaiba is eljutnak.

Az észak-chilei Iquique kikötővárosába minden évben 59 ezer tonnányi ruházat érkezik be. A termékek egy részét santiagói kereskedők vásárolják fel, sok darabot pedig kicsempésznek az országból.

Legalább 39 ezer tonnányi ruha azonban a sivatagba kerül.

Ugyan a termékek egy részét a környék lakói még hasznosítani tudják, így is rengeteg hulladék marad a sivatagban.

MARTIN BERNETTI / AFP

Franklin Zepeda, az EcoFibra alapítója szerint a probléma az, hogy a termékek biológiailag nem lebomlóak, és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek miatt a helyi lerakók nem fogadják be őket. A 2018-ban létrehozott EcoFibra egy olyan vállalat, amely az eldobott öltözékekből gyárt szigetelő paneleket.

Az ENSZ 2019-es jelentése alapján 2000 és 2014 között megduplázódott a globális ruhatermelés. Az ipar a teljes emisszió 8 százalékáért és a vízhasználat mintegy 20 százalékáért felelős, egyetlen farmernadrág elkészítéséhez 7500 liter vízre van szükség. A szintetikus vagy vegyszerekkel kezelt ruhaalapanyagok ráadásul akár 200 évig is fennmaradhatnak, miközben folyamatosan szennyezik a környezetet.

Chile Dél-Amerika leggazdagabb országa, a térséghez képest a fogyasztói szokások meglehetősen erőteljesek. A fast fashion korábban igen népszerű volt a helyiek körében, az elmúlt időszakban viszont egyre többen ismerik fel az ilyen típusú ruhák árnyoldalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik