Tudomány zöldövezet

Mérget lélegeznek Delhi lakói

Átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket péntek reggel a légszennyezettség az indiai fővárost, Újdelhit is magában foglaló Delhi metropoliszában – írja az MTI. A helyi meteorológiai szolgálat szerint egyelőre nem várható a levegő minőségének javulása, a bajt pedig tetézi, hogy most tartják Indiában az egyik legjelentősebb hindu ünnepet, és a koronavírus-járvány sem múlt még el.

A légszennyezettségi index túllépte az ötszáz egységet, rendkívüli veszély akkor alakul ki, amikor a szint meghaladja a négyszázat.

Delhi egyes központi körzeteiben a 2,5 mikrométernél kisebb szálló por mennyisége köbméterenként elérte a 999-et, de mivel a mérőműszerek ennél magasabb értéket már nem tudnak mérni, feltételezhető, hogy a mutató ezer felett jár már. Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy vasárnap estig nem várható javulás.

Imtiyaz Khan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

India-szerte most tartják az egyik legjelentősebb hindu ünnepet, a díválit, a fények ünnepét. Péntekre virradóra egész éjszaka tűzijátékok voltak a fővárosban, és petárdákat durrogtattak, ami tovább rontotta a levegő minőségét. Indiában a koronavírus okozta járvány sem ért véget, bár sokat javult a helyzet az elmúlt hónapokhoz képest. India az Egyesült Államok után a fertőzöttek és a halottak számában is a második helyen áll a világon.

A súlyos szennyezés oka elsősorban a tarló égetése a környékbeli mezőgazdasági területeken. Mivel Újdelhi térségében ősszel jellemzően szélcsendes az idő, megreked a füst. Indiai kutatók szerint a rossz levegő átlagban hat évvel rövidíti le a fővárosiak életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik