Tudomány zöldövezet

Teljesen kiszáradt Törökország második legnagyobb tava

A klímaváltozás okozta aszály miatt kiszáradt a törökországi Tuz-tó – írja az MTI. A korábbi víztömeg számos madárnak, köztük hatalmas flamingókolóniáknak biztosított élőhelyet. Noha a tó vízszintje nyaranta látványosan le szokott csökkenni, idén a helyzet különösen súlyossá vált.

Nyáron Fahri Tunc természetfotós a megszokott látvány helyett fiókák és felnőtt madarak tetemeit látta a kiszáradt tó fenekén.

Mintegy ötezer fiatal flamingó volt. És mind elpusztultak, mert nincs víz.

Hihetetlenül szörnyű látvány volt, kitörölhetetlen az emlékeimből” – mondta Tunc, aki a Doga Dernegi török környezetvédelmi csoport helyi vezetője is.

Mehmet Kaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az 1664 négyzetkilométeres tó Törökország második legnagyobb tava, egész évben különböző madárfajoknak adott otthont. A szakértők szerint a tó részben a klímaváltozás okozta aszály, részben az elmúlt évtizedek káros, a felszín alatti vízkészleteket kimerítő mezőgazdasági gyakorlatának hatására száradt ki.

Több más tó hasonlóképpen száradt ki, vagy csökkent aggasztó méretűre Törökországban a kevés csapadék és a fenntarthatatlan öntözési gyakorlat miatt. Klímaszakértők szerint a mediterrán flóraterületet különösen fenyegeti a súlyos szárazságok és az elsivatagosodás veszélye.

A törökországi Ege Egyetem műholdas felvételek alapján készített tanulmánya szerint a Tuz-tó vízszintje 2000 elején kezdett el csökkenni, idén pedig teljesen eltűnt a víz az intenzívebbé váló párolgás és a túl kevés csapadék miatt. Az Anatólia középső területén lévő Konya-medence, ahol a Tuz-tó is fekszik, egykor Törökország éléskamrája volt.

A régió gazdálkodói a magas profittal kecsegtető, de vízigényes növények, például kukorica, cukorrépa és lucerna termesztésébe fogtak, ami kimerítette a vízkészleteket. Több ezer engedély nélküli kutat fúrtak a területen, a tavat tápláló folyók pedig vagy kiszáradtak, vagy elterelték őket. A talajvíz túlzott kihasználása miatt a régióban egyre gyakrabban alakultak ki víznyelők, amelyek tovább súlyosbították a vízhiányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik