Tudomány zöldövezet

Több száz teknőstetem sodródott partra Mexikóban

Mintegy 300 tengeri teknős teteme sodródott partra Nyugat-Mexikóban – írja az MTI. A környezetvédelmi minisztérium szerint az előzetes vizsgálatok alapján az olajzöld fattyúteknősök (Lepidochelys olivacea) megfulladtak.

Az állatok halászhálókba gabalyodva pusztulhattak el.

A 35-45 kilogramm tömegű olajzöld fattyúteknős sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján. Az IUCN szerint populációjuk csökken, és azért sorolták a sebezhető fajok közé, mert nagyon kevés olyan terület van, ahol fészket raknak.

Franck Metois / Getty Images

Az elpusztult egyedeket a Mexikó nyugati részén fekvő Morro Ayuta strandon találták meg, ez azon ritka helyek egyike, ahol a faj fészkel. Ernesto Albavera Padilla teknősszakértő szerint valamennyi példány nőstény volt.

Nem ez az első alkalom, amikor ilyen nagy számban találnak a térségben elpusztult olajzöld fattyúteknősöket. 2018-ban halászok bukkantak mintegy 300 egyedre hálókba gabalyodva.

Mexikóban 1990-ban betiltották a tengeri teknősök halászatát, és szigorú büntetéssel sújtják azt, aki megöl egy ilyen állatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik