Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a floridai lamantinok

Rekordszámban pusztulnak a manátuszok Florida partjainál – írja az MTI. A helyi hatóságok szerint idén október elejéig már 959 tetemet találtak.

A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) már az év első hónapjai után figyelmeztetett arra, hogy januárban és februárban 400 példány pusztult el, háromszor annyi, mint az előző öt év azonos időszakában.

A mostanáig dokumentált 959 eset jóval több, mint amennyit korábban bármely évben regisztráltak.

2020-ban 593 elhullást jegyeztek fel, már ez is többszöröse volt a korábbi évek átlagának. A szakemberek attól tartanak, hogy a hidegebb idő kezdetével további állatok fognak elpusztulni.

A floridai lamantinok egyedszámát 7500-10 200-ra becsülik. Gil McRae, a Floridai Hal- és Vadvédelmi Kutatóintézet igazgatója szerint sürgős beavatkozásra van szükség. A szakember hozzátette: nem tudják, hogy mikor érhet véget az elhullási hullám.

James R.D. Scott / Getty Images

A pusztulásért a kutatók az állatok táplálékát adó tengeri fű eltűnését, illetve a vízminőség műtrágyázás és egyéb szennyezés miatti romlását okolják. A szennyezés miatt elszaporodnak a vízben az algák, így a tengeri fű nem jut elég napfényhez, ami a növényzet pusztulásához vezet. 2009 óta az Indian River-lagúnában a tengeri fű 58 százaléka tűnt el.

J. P. Brooker, az Ocean Conservancy környezetvédelmi csoport floridai igazgatója szerint az állam vízminőségi és éghajlati válaszúthoz érkezett, és a lamantinok esete pedig jelzi a veszélyt. Pusztulásuk az egész floridai partvidék ökológiai problémájára mutat rá.

Az állami és szövetségi környezetvédelmi szakemberek a manátuszok élőhelyét helyreállító programot indítanak, amelyre a floridai törvényhozók 8 millió dolláros (2,5 milliárd forintos) támogatást szavaztak meg. Az FWC elnöke, Michael Sole azonban arra figyelmeztetett, hogy a tengeri fű betelepítése lassú folyamat, és előtte a víz minőségének javítására van szükség. A bizottság ezért további 7 millió dollárt (2,2 milliárd forintot) kért a floridai törvényhozástól a tengerifű-telepítésre, rehabilitációs központok létrehozására és egyéb projektekre.

A lamantinok kifejlett korukban az 550 kilót is elérhetik, és akár 65 évig élhetnek. A manátusz Florida hivatalos állami tengeri emlőse, és közeli rokonságban áll az elefánttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik