Tudomány zöldövezet

Szép lassan elnyeli a tenger Hollandiát

Holland szakértők szerint a véltnél is komolyabb tengerszint-emelkedés várhat Hollandiára – írja az AFP. A klímaváltozás ráadásul az áradások és egyéb természeti csapások kockázatát is növeli.

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) friss jelentése az intézmény korábbi vizsgálatain, illetve az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) adatain alapul. A KNMI publikációját nagyjából egy héttel a glasgow-i COP26 klímakonferencia kezdete előtt tették közzé. A találkozón az országok remélhetőleg konkrét feladatokat vállalnak majd az éghajlatváltozás elleni harcban.

A friss adatok alapján amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátását nem mérséklik, a holland partoknál 2100-ra 1,2 méterrel állhat magasabban a víz.

2014-ben még 1 méteres tengerszint-emelkedéssel számoltak. A KNMI szerint amennyiben felgyorsul a sarki jégsapkák olvadása, a század végére a tengerszint akár 2 méterrel is nőhet.

Frans Lemmens / Getty Images

Az intézet arra is figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés miatt nő a nyári viharok és aszályok intenzitása, illetve gyakorisága. Limburg tartományára sok más nyugat-európai régióhoz hasonlóan idén nyáron heves esőzések csaptak le, egyes szakértők úgy vélik, hogy az eseményhez a klímaváltozás is hozzájárult.

Az alacsonyan fekvő Hollandiát már most egy több ezer kilométer hosszú gátrendszer védi, melynek fenntartása rendkívül költséges. Az ország éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása komoly összegekbe fog kerülni, de a lakosság, az infrastruktúra és a gazdaság érdekében muszáj lesz további óvintézkedéseket tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik