Tudomány koronavírus

Veszélyesebb lett a világ a koronavírus-járvány alatt

PM Images / Getty Images
PM Images / Getty Images

Megnőtt a biciklis balesetek és a fegyverek okozta sérülések száma a pandémia alatt – derült ki két kutatásból is. A Penn Állami Egyetem szakértői a fegyveres erőszakot vizsgálták, az Amerikai Sebészeti Főiskola kutatói pedig azt, hogy a traumatológiákon milyen balesetek aránya növekedett a járvány időszaka alatt.

Korábban már mi is beszámoltunk a koronavírus-járvány és az azzal járó karantén nem várt negatív hatásairól, többek között arról, hogy

Újabb felsorolással bővül most a lista: két kutatás is a járvány alatti fegyverhasználat, illetve a balesetek számát és arányát vizsgálta.

Az amerikai sebészeti kongresszuson ismertették azt a kutatást, ami kimutatta: a tavalyi év során nagyjából ugyanolyan tendenciák mutatkoztak a baleseti osztályokon az Egyesült Államokban, mindegy, hogy az ország melyik részéről beszélünk. A biciklis sérülések száz százalékot növekedtek, de magasabb volt a fegyverekhez köthető balesetek aránya is, lőtt sebekkel például 23,5 százalékkal több ember kereste fel a baleseti sebészetet, mint korábban.

Az amerikai kutatás a magyar adatokkal párhuzamosan azt találta, hogy a motoros járművekkel történő balesetek száma csökkent a lezárások alatt.

A Penn Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a fegyveres erőszak az Egyesült Államokban több mint 30 százalékkal nőtt a járvány alatt. A kutatók szerint a stressz, a családon belüli erőszak, a szociális interakciók hiánya és a lőfegyverekhez való nagyobb hozzáférés hozzájárulhatott a növekedéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik