Tudomány koronavírus

Várandósoknak is biztonságos az AstraZeneca vakcinája

JUNI KRISWANTO / AFP
JUNI KRISWANTO / AFP

Megérkeztek az első kutatási eredmények az AstraZeneca vakcina kapcsán is a termékenységgel és a terhességgel kapcsolatban. A The Lancet Correspondence tudományos folyóiratban megjelent, külső szakértők által ellenőrzött tanulmány szerint

az oltás nem csökkenti a termékenységet és nem károsítja a terhességet.

A tanulmány négy, folyamatban lévő kutatás időközi eredményeit értékeli, amelyeket Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában végeznek épp. A vizsgálat során bekövetkezett minden terhességet dokumentáltak és követték után a kismamákat a szülés után 3 hónapig.

A 9755 résztvevő közül 121-en estek teherbe a vizsgálatok időtartama alatt. A termékenységi vizsgálatban 93 nő vett részt, közülük 50-en AstraZeneca, 43-an kontrollvakcinát kaptak. A terhességi kimenetelt vizsgáló kutatásokban 107 terhes nő közül 72 fő kapott AstraZenecát, és 35 kontrollvakcinát.

A kutatók a vetélést a terhesség 23. hete előtt elvesztett magzatként határozták meg. A kontrollcsoport és a vakcinázott csoport között ugyanannyi volt az arány a vetéléseket tekintve, a legnagyobb befolyásoló tényező az anya kora és az alkoholhasználat volt. A brazil kutatásnál a szakértők megjegyezték: mivel az országban tilos az abortusz, a vetéléseket fenntartásokkal kell kezelni orvosi szempontból, ugyanis nem biztos, hogy mindegyik „természetes úton” történt meg.

A szakértők nem találtak bizonyítékot arra, hogy az AstraZeneca csökkentette volna a termékenységet, vagy vetélést, koraszülést, illetve halvaszületést okozott volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik