Tudomány zöldövezet

Tudott a felmelegedésről, mégis küzdött a klímatudomány ellen egy francia olajvállalat

Egy friss tanulmány alapján a Total, hivatalos nevén immár TotalEnergies francia olaj- és gázipari óriásvállalat nagyban hozzájárult a klímaváltozás elleni küzdelem késleltetéséhez – írja az AFP. Korábban hasonló eredményekre jutottak az amerikai ExxonMobil és a holland-angol Royal Dutch Shell esetében is.

Úgy tűnik, több, fosszilis energiahordozókkal foglalkozó cég is tisztában volt a globális felmelegedés tényével, a problémára gyakran épp a vállalatok szakemberei hívták fel a figyelmet. A nyilvános kommunikációban ugyanakkor jellemzően arra törekedtek, hogy aláássák a klímatudományba vetett bizalmat.

A Total az 1980-as évek végétől kezdődően kezdett kételyeket kelteni az éghajlati átalakulással kapcsolatban. A vállalat eleinte a teljes tagadás pártján állt, az 1990-es évek végére viszont már elfogadta a globális felmelegedés konszenzusát, igaz, még ekkor is a lépések késleltetése mellett állt ki.

john finney photography / Getty Images

1971-ben a cég belső magazinjában még megjelent egy cikk, amely arról szólt, hogy a fosszilis energiahordozók égetése katasztrófához vezethet. Ezt követően azonban a lap 17 éven át nem tett említést a klímaváltozásról.

A Total hosszú időn át sikeresen lobbizott a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvésekkel szemben.

Ennek ellenére a vállalat előszeretettel hirdette környezeti bizonyítványait. Christophe Bonneuil, a Francia Tudományos Kutatóközpont munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint eddig azt hitték, hogy ez a fajta kettősség csak az amerikai cégekre volt jellemző.

Az új publikáció eredményei komoly felháborodást váltottak ki különböző klímavédelmi csoportoknál. A Total szerint azonban a vállalat már 25 éve nyíltan elismerte az éghajlati átalakulásra vonatkozó tudomány megállapításokat. A cég sajnálatosnak tartja, hogy egy 50 évvel ezelőtti helyzetért kérik számon, miközben az azóta tett erőfeszítéseket nem emelik ki.

A Total idén májusban brandátalakításon esett át, ezzel próbálták kifejezni a vállalat megújuló energiák iránti elkötelezettségét. A cég szerint 2021-ban már az ilyen típusú energiahordozók adják majd a Total befektetéseinek 20 százalékát. A vállalat ugyanakkor arra számít, hogy 2015 és 2030 között 50 százalékkal fog növekedni a csoport által előállított gáz és olaj mennyisége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik