Tudomány zöldövezet

Ritka madarat fogtak Magyarországon

A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint hazánkban rendkívül ritkán megfigyelhető gatyáskuvikot (Aegolius funereus) gyűrűztek Szeged mellett, a Fehér-tónál kedd reggel – írja az MTI. A fiatal példányt megjelölő Tokody Béla, az MME Csongrád megyei csoportjának titkára elmondta, a gatyáskuvik Magyarországon nagyon ritkán fordul elő, megfigyelni is csak elvétve lehet a költési időszakban.

A 24-26 centiméteresre megnövő madár jellemzően a hegyvidékeken költ, a 800 méternél magasabban elterülő fenyvesekben.

Ezért különösen meglepő felbukkanása az Alföldön, szikes környezetben, egy csatorna parti nádasban.

Magyarországon 1951 óta csupán két egyedet tudtak meggyűrűzni, azokat szintén ősszel. Tokody Béla kiemelte, a mostani előforduláshoz hasonlóan akkor is egy a fészkelőhelyről messzire kóborló fiatal madarat találhattak.

imageBROKER/Franz Christoph Robiller / Getty Images

A gatyáskuvik Skandináviában, Szibériában, Észak-Amerikában és Európa hegységeiben szigetszerűn fészkel a közép- és magashegységekben. Magyarországon a Zempléni-hegységben 1997-ben költött két pár. Fészket nem épít, harkály vájta odúkban vagy természetes faodvakban költ.

A gatyáskuvik éjszaka aktív, kivéve a sarkvidéki tájakat, napközben pedig tűlevelű fákon pihen. Az 54-62 centiméteres szárnyfesztávú, 100-190 grammos madár tollazata barnás, fehér pettyezésű. Nevét a csüdjét borító sűrű fehér tollazatról kapta, amely a kisebb zsákmányállatok harapásaitól védi meg. Apró rágcsálókra, így pockokra, egerekre, cickányokra, és pelékre, illetve időnként énekes madarakra vadászik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik