Tudomány zöldövezet

A szakértők sem értik, miért támad egyre több kardszárnyú a vitorlás hajókra

Annyira megszaporodtak a kardszárnyú delfinek vitorlás hajók elleni támadásai Spanyolország és Portugália partjainál, hogy a téma már a biztosítótársaságokat is foglalkoztatja – írja az MTI.

A nyár eleje óta több mint 50 olyan eset vált ismertté, amelyben az állatok vitorlásokra támadtak az ibériai partok mentén.

Az AGCS ipari biztosítónál eddig tíz káresetet jeleztek.

A delfinek számos alkalommal nekiúsztak a vitorlásoknak, megrongálták, vagy teljesen letépték a kormánylapátokat. Személyi sérülések eddig nem történtek. Az esetek miatt a spanyol közlekedési minisztérium már tavaly szeptemberben és idén augusztusban is kitiltotta átmeneti időre a vitorlásokat egy-egy sávból, 2020-ban az ország északnyugati, idén a délnyugati partoknál. A 15 méternél rövidebb hajókra vonatkozó idei, kéthetes korlátozás azután lépett életbe augusztus elején, hogy addigra már 56 incidensről érkezett bejelentés.

A kardszárnyú delfinek okozta hajókárok megtérítése nem jelent nehézséget egy olyan, nagy céges ügyfelekre és iparvállalatokra szakosodott biztosítónak, mint az AGCS, az esetekre inkább különlegességük miatt figyeltek fel. Korábban hasonlóan ritka káreseménynek számított, amikor rozmárok csónakokat választottak pihenőhelynek, és tonnás tömegükkel megrongálták azokat.

wildestanimal / Getty Images

A kardszárnyúak nagy ragadozók, ember elleni támadásokról azonban nem tudni. Szakértők nem tudják, hogy az állatok miért mennek neki a vitorlásoknak, egyes kutatók szerint a támadások megtorló akciók lehetnek, miután vitorlázók esetleg szigonnyal lőttek a térség egyedeire.

Bruno Diaz spanyol delfinkutató ezzel szemben úgy véli, inkább arról lehet szó, hogy az állatok egy kicsit hevesebben játszanak. Mint kiemelte, más cetfélékhez hasonlóan a kardszárnyúak is szeretnek a hajók mellett úszni. Diaz szerint a példányok ritkán mennek neki hajóknak, és valószínűleg éretlen, fiatal egyedek duhajkodásáról van csak szó.

A vitorlás hajók méretük és az általuk keltett hullámok miatt, valamint azzal, hogy a halászhajókkal ellentétben nem szennyezik a vizet, különösen vonzzák a kardszárnyúakat. Az Ibériai-félsziget part menti vizeinek azon része, ahol a tilalmat bevezették, gazdag tonhalban, amelyre az állatok vadásznak vándorlásaik során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik