Tudomány zöldövezet

Elpusztult a világ legidősebb orrszarvúja

Elpusztult Tody, a világ legidősebb ismert orrszarvúja – írja az MTI. A példány 54 évesen múlt ki a Verona közelében fekvő Parco Natura Viva szafariparkban.

Elisa Livia Pennacchioni, a park szóvivője szerint Nonno Toby (Toby nagypapa) összeesett, amikor épp visszafelé tartott alvóhelyére.

Fél órával később megállt a szíve, és kimúlt.

A tetemet bebalzsamozzák, a terv az, hogy kiállítják a trentói MuSe tudományos múzeumban.

RainervonBrandis / Getty Images Illusztráció.

Toby egy déli szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum) volt, az alfaj egyedei fogságban általában 40, vadon pedig 30 évig élnek. Toby elvesztésével a Parco Natura Vivában már csak egy déli szélesszájú orrszarvú maradt, a 39 éves Benno. Toby partnere, a Sugar nevű nőstény 2012-ben múlt ki.

A rinocéroszoknak ma öt fajuk létezik, a déli szélesszájú orrszarvú az egyetlen alfaj, amelyet nem sorolnak a fenyegetett kategóriába. A Természetvédelmi Világalap szerint a populáció becsült egyedszáma mintegy 18 ezer.

Az alfaj legközelebbi rokona az északi szélesszájú orrszarvú. Ezen csoportból csupán két példány maradt a világon: a két nőstényre éjjel-nappal fegyveres őrök vigyáznak. A szakértők mesterséges megtermékenyítéssel próbálják megóvni a szélesszájú orrszarvúk ezen alfaját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik