Tudomány zöldövezet

Ott bukkant fel egy beluga, ahol semmi keresnivalója

Többen is láttak Seattle közelében egy belugát, azaz fehér delfint – írja a Live Science. Az észlelés meglepő, hiszen a faj jellemzően az Északi-sarkvidék környéki tengerekben fordul elő.

Howard Garrett, az Orca Network nonprofit szervezet társalapítója szerint a legközelebbi belugapopuláció az alaszkai Cook Inletnél él.

A terület nagyjából 2400 kilométerre fekszik Seattle-től.

A példányt először október 3-án figyelte meg Jason Rogers Tacomától nem messze, Seattle-től 50 kilométerre délre. Rogers szerint szürreális élmény volt, nem gondolták volna, hogy épp itt bukkannak egy fehér delfinre.

Az állatot később mások is látták, az egyed három hajógyárat is megközelített. Garrett nem tudja, hogy a beluga miért vonzódik ennyire az üzemekhez, talán egy időben egy ilyen műhelynél lehetett fogságban.

David Merron Photography / Getty Images

2019-ben egy hámot viselő belugát észleltek norvég vizekben. A hámon „Szentpétervár felszerelése” felirat volt olvasható, ez, illetve az egyed viselkedése alapján azt feltételezték, hogy az állatot az oroszok korábban hírszerzési feladatokra használták. A Hvaldimir nevű példány még mindig skandináv vizekben úszik, az állatvédelmi szervezetek pedig aggódnak az egészségéért.

Egyelőre semmit sem tudni arról, hogy a Seattle közelében felbukkant delfin honnan származik. A belugák rendkívül társas állatok, ezért meglepő, hogy az egyed magányosan úszkál. A szakértők szerint a példány egészségesnek tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik