Tudomány zöldövezet

Több száz bálnát öltek meg norvég vadászok

A Rafisklaget norvég halászati szövetség szerint az idei szezonban 575 csukabálnát ejtettek el a norvég vadászok – írja az MTI. A halászati minisztérium szóvivője hétfőn, az idény utolsó napján megerősítette az adatot, ami azt jelenti, hogy kicsit még nőhet a szám.

Ez a legtöbb csukabálna, amelyet 2016 óta egyetlen szezon alatt elejtettek.A korábbi évekhez hasonlóan a minisztérium 1278-ban maximálta a leölhető bálnák számát, az elejtett állatok száma azonban általában messze az engedélyezett mennyiség alatt marad. A 2020-as szezonban 503 csukabálnát öltek meg.

ekvals / Getty Images

A német bálna- és delfinfigyelő szervezet, a WDC szerint Norvégia még így is a világ vezető bálnavadász országa, és jóval megelőzi Japánt és Izlandot. Astrid Fuchs, a WDC szakértője úgy véli, a bálnák kereskedelmi vadászata teljesen menthetetlen többek között a tengeri emlősök óceáni ökoszisztémában betöltött fontos szerepe miatt.

A csukabálnák vadászata régi norvég hagyomány, de ma már kevés halász követi. Tavaly 13 hajó vett részt a bálnák elejtésében.

A vadászidény áprilisi kezdete előtt a halászati minisztérium azzal érvelt, hogy a bálnavadászat Norvégia természeti erőforrásainak fenntartható kiaknázása. Mivel az országban nagyon kicsi a bálnahús és -zsír iránti kereslet, az elejtett állatok nagy részét Japánban adják el – az ázsiai ország 2019-ben szintén újrakezdte a vadászatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik