Tudomány koronavírus

Árthat az egyik leggyakoribb lázcsillapító a koronavírusos betegeknek

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a WHO is azt tette közzé Twitter-fiókján, hogy nem javasolja az ibuprofén láz- és fájdalomcsillapítók mellőzését, mivel nincs megfelelő tudományos bizonyíték ellenük.

Az ibuproféntartalmú gyógyszerek használatától óva int jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután a francia egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet: ronthatnak is a koronavírusos fertőzöttek állapotán. Az indoklás annyi, hogy az ibuprofén beindíthat a szervezetben egy olyan enzimet, ami rosszabbá teszi a tüneteket, ezzel elhúzhatja a betegséget – írja a Science Alert.

Az ibuprofén nemszteroid gyulladásgátló vegyület. Gyulladásgátló tulajdonságán kívül még fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatása van. Több láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga itthon is, a másik fő ilyen hatóanyag a paracetamol.

A francia egészségügyi miniszter kijelentése után megszületett egy tudományos tanulmány is a témában, amit a The Lancet hozott le. Ebben az a hipotézis, hogy az ibuprofén egy olyan enzim termelődését segíti elő, ami ronthat a koronavírusos fertőzésen. Egyelőre azonban, úgy tűnik, hogy nincs elég tudományos bizonyíték arra, hogy ez egyértelműen kijelenthető legyen, mindenesetre a WHO szóvivője, Christian Lindmeier azt mondta az újságíróknak: ha lehet, egyelőre koronavírusos tünetekre ne szedjenek ilyen gyógyszert.

Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy aki teheti, az inkább paracetamol-tartalmú gyulladásgátlót használjon.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nincs olyan tanulmány, ami teljes biztonsággal állítaná: az ibuprofén káros a koronavírusos betegek számára. Viszont előzetes, kis egyedszámú kutatások már jutottak ilyen eredményre, így, amíg nem derül ki biztosan, hogy nem ez a helyzet, érdemes minden koronavírus-gyanús tünetre inkább paracetamolt szedni.

Made with Flourish

 

Az új koronavírus-fertőzés legfontosabb két tünete egyértelműen a láz és a száraz köhögés, de gyakori még a fáradékonyság, a torokban lerakódás képződése, valamint a nehéz légzés is. Viszonylag ritkán fordul elő orrfolyás és tüsszögés. Ha nem tudja eldönteni, koronavírussal fertőződött-e meg, vagy influenzás, esetleg csak megfázott, egyelőre biztosabb, ha az orvosától paracetamol-tartalmú láz- és fájdalomcsillapítót kér.

Fotó: Getty Images

A Nurofen gyártója szerint ugyanakkor álhír, hogy az ibuprofén káros lenne a koronavírusban szenvedők számára. „Az ibuprofen és a paracetamol indokolt használatát jelenleg a legtöbb egészségügyi hatóság javasolja Európában a COVID-19 tüneteinek kezelésére. A Reckitt Benckiser nem ismer olyan evidenciát, amely alátámasztaná, hogy az ibuprofen hátrányosan befolyásolná a koronavírussal fertőzött betegek állapotát. Az ibuprofén COVID-19 megbetegedés során történő alkalmazásával összefüggésben a RB nem kapott új biztonsági bejelentést, illetve nem is vesz részt nem kívánatos esemény vizsgálatában” – írják sajtóközleményükben.

Ugyanígy vélekedik az Európai Gyógyszerügynökség: felhívják a figyelmet, hogy egyelőre nincs egyértelmű tudományos eredmény arra, hogy az ibuprofén káros lenne, ezért nem gondolják fontosnak az ilyen láz- és fájdalomcsillapítók mellőzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik