Tudomány

Allergia a lázcsillapítótól?

A paracetamol csecsemőkori alkalmazása asztmát okozhat.

A wellingtoni Otago Egyetem szakemberei Christchurchben ötszáz csecsemőnél vizsgálták a paracetamol lázcsillapítóként való alkalmazását, majdnem ezer öt-hat éves gyermeknél kutatták, hogy kialakultak-e náluk az allergia, az asztma tünetei.

“Azoknál a gyermekeknél, akiknél kétéves koruk előtt alkalmazták a paracetamolt, háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy érzékenyebbekké válnak bizonyos allergénekhez, és kétszer nagyobb az esélye, hogy hatéves korukra asztmában szenvednek, mint azok a kicsik, akikkel nem szedették a lázcsillapítót” – hangsúlyozta Julian Crane professzor.

Hozzátette, hogy jelenleg nem ismert ennek az oka, így további vizsgálatok szükségesek az esetleges összefüggések tisztázására. Azonban a paracetamol alkalmazásának előnyei még mindig meghaladják az esetleges későbbi allergia veszélyeit.

Más lehetőség hiányában azonban egyelőre alkalmazható a paracetamol, s az új-zélandi tudós így kommentálta észrevételeit: “Amennyiben a gyerekem belázasodna, jómagam is paracetamolt alkalmaznék.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik