manuocen / Getty Images
Tudomány zöldövezet

Több mint 1400 delfint mészároltak le a Feröer-szigeteknél

Több mint 1400 delfint mészároltak le vasárnap a Dániához tartozó Feröer-szigeteknél, a Skálafjørðurban – írja az MTI a KVF dán rádióra hivatkozva. Az eset után ismét heves vita alakult ki a hagyománnyal kapcsolatban.

A cetmészárlás szokása a Feröer-szigeteken egészen a viking korig nyúlik vissza, a nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmezés részét képező vadászatot legalább a 10. század óta űzik. Az állatokat hagyományosan hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtották, ahol leölték őket, húsukat pedig szétosztották a résztvevők között. Elsősorban hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket (Globicephala melas) és más delfinfajokat ejtenek el.

Évente közel ezer példány esik áldozatul a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlás során.

Még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését. Az egyesület jelenlegi elnöke a Feröer-szigetek hírnevéért aggódik, véleménye szerint itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat.

A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy olyan videót tett közzé a Facebookon, amelyen az látható, ahogy férfiak a partra rángatják az állatokat a vértől vörös vízből. A szervezet szerint a Feröer-szigeteknél a mostaninál több tengeri emlőst egyszerre még nem öltek meg.

Az OceanCare tengervédelmi csoportnál úgy vélik, hogy a vadászat értelmetlen, és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. „Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg” – áll a szervezet közleményében.

A feröeri adatok alapján 2020-ban összesen 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint (Lagenorhynchus acutus) ejtettek el.

Ajánlott videó