Tudomány zöldövezet

Még ma is érezni a Deepwater Horizon olajkatasztrófájának hatásait

2010. április 20-án robbanás történt a louisianai partoknál fekvő Deepwater Horizon fúrótoronynál. Ez volt a történelem legsúlyosabb olajszivárgása, 4 millió hordónyi szennyeződés áramlott a Mexikói-öbölbe. A katasztrófa rövid távú pusztító hatásai jól ismertek.

Egy új tanulmányban a szakértők a térség atlanti osztrigáit vizsgálva arra jutottak, hogy az állatoknál évekkel a szivárgás után is magas a metaplasia aránya – írja a Kaliforniai Tudományos Akadémia oldala. A rendellenesség veszélyes hámsejtelváltozással jár, ami növelheti a rákos megbetegedések kockázatát.

HANDOUT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Peter Roopnarine, a Kaliforniai Tudományos Akadémia munkatársa és a csapat tagja szerint a metaplasia gyakorisága aggasztó.

A térség osztrigái fontos szerepet töltenek be a helyi ökoszisztéma működésében, ráadásul gazdasági jelentőséggel is bírnak.

Deanne Roopnarine, a Nova Southeastern University szakembere és az előbbi kutató testvére szerint az embereknél a metaplasia sokszor megjelenik olyan tüdősejteknél, amelyekre a cigarettafüst hatott.

A szennyezés által érintett területeken a kagylók emésztő- és légszőrendszerében sokkal gyakoribb a rendellenesség, mint a Mexikói-öböl más régióiban élő pédányoknál. Azt egyelőre nem tudni, hogy az osztrigák miként képesek életben maradni a metaplasia ellenére. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az állatok már hozzászoktak a szennyezések különböző hatásaihoz.

A kutatók bíznak benne, hogy eredményeik hatására átfogóbb, hosszabb távú elemzések indul az atlanti osztrigák és más kevéssé vizsgált fajok esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik