Tudomány koronavírus

Koronavírus: kétszer valószínűbb, hogy egy oltottnak nem lesznek tünetei

PERDIANSYAH / AFP
PERDIANSYAH / AFP

Egy friss, a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a teljesen beoltottak majdnem kétszer akkora eséllyel lesznek tünetmentes fertőzöttek, mint azok, akik nem kaptak vakcinát. A King’s College London kutatásából kiderül, hogy a megfigyelt 971 504 teljesen oltott felnőtt közül mindössze majdnem 0,2 százalék kapta el a koronavírust a második oltás utáni egy hét leteltével.

A 2370 oltott koronavírusos számára 94 százalékkal csökkent az esélye annak, hogy bármilyen tünetet észleljenek azokhoz képest, akik nem kaptak oltást.

Annak az esélye, hogy a koronavírus-fertőzéssel valaki kórházba kerüljön, az oltottaknál kétharmadával csökkent. A kutatók szerint éppen az eredmények mutatják meg, mennyire fontos a vakcinált embereket is folyamatosan tesztelni, főleg akkor, ha oltatlanokkal kerülnek kapcsolatba. A kutatás ugyanis, bár az oltottak számára örömteli konklúziókat vont le, megmutatja azt is, mennyire könnyen terjeszthetik az oltottak a vírust az oltatlanok között – hiszen a tünetmentes fertőzést nem fogják észrevenni.

Kapcsolódó
Így terjed a vírus a beoltottak között Magyarországon
Végre életkorra részletesen lebontva is vannak adatok.

A kutatás egyik vezetője, Dr. Claire Steves elmondta: az eredmények azt mutatják, milyen fontos fegyvert jelentenek a vakcinák a vírus ellen, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a távolságtartás és a maszkviselés még mindig milyen fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik