Tudomány

Megtévesztő videó terjed Rusvai Miklós virológusról

Több mint tízezer felhasználó osztotta már meg azt a videót Facebookon augusztus 15-e óta, amelyen Rusvai Miklós virológust látni, ahogy látszólag azt mondja, hogy nem fogja beoltatni magát, inkább megfertőződik a betegséggel, hogy természetes védettséget szerezzen – írja az AFP tényellenőrző cikke. A videót azonban félrevezető módon vágták meg,

a teljes videóban Rusvai arra buzdít mindenkit, hogy oltassa be magát, és azt is elmondja, hogy ő is be van oltva. 

A videót egy olyan Facebook-felhasználó töltötte fel, aki rendszeresen oszt meg félrevezető és hamis tartalmakat. A Facebook-bejegyzésben szereplő 18 másodperc hosszú videó egy ATV-nek készült interjúból származik – a probléma csak az, hogy megtévesztően vágták meg. Így azt a benyomást kelti, mintha Rusvai nem akarná beadatni a koronavírus elleni vakcinát magának.

A teljes verzióban Rusvai elmagyarázza, hogy a Pfizer-vakcina mindkét adagját megkapta, és az interjúban is főleg a koronavírus elleni védőoltás fontosságáról beszél. A vágatlan interjúból kiderül, hogy Rusvai szerint a teljesen beoltottak, akiknek megfelelő az ellenanyagszintje, azok, akiknek nem feltétlenül kell megkapniuk a harmadik, emlékeztető oltást.

Az eredeti változatban Rusvai azt mondja: „Megkaptam a két Pfizeromat, én sem fogok oltakozni”. De a félrevezető videó az „én sem fogok oltakozni” résszel kezdődik, így az eltorzítja a virológus mondanivalóját.

Rusvai Miklós az AFP kérdésére elmondta, hogy természetesen nem azt javasolja, hogy bárki is tudatosan megfertőzze magát a koronavírussal, de szerinte előbb utóbb mindenkit meg fog fertőzni a vírus, és a lehető legjobb az, ha akkor fertőződik meg az ember, amikor a védettségi szintje magas. A szakember maga is be fogja adatni az emlékeztető oltást, amikor eltelt annyi idő, hogy a védettségi szintje vélhetőleg csökkenni kezd az alapimmunizálás után.

Meg kell jegyezni, más szakértők – többek között az AFP-nek szintén nyilatkozó Kemenesi Gábor virológus – arra figyelmeztetnek, hogy bár a védőoltás valóban csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét, a vírusfertőzésnek más veszélyei is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik