Tudomány koronavírus

Friss kutatás: sokkal nagyobb a vérrögképződés esélye a Covidnál, mint az oltásoknál

Carlos JUNIOR / AFP
Carlos JUNIOR / AFP

Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki vérrög a szervezetben a COVID-19 hatására, mint a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcina után – derült ki egy friss tanulmányból, ami a British Medical Journal tudományos szaklapban jelent meg. Brit kutatók megvizsgálták, hogy a két oltás, illetve a pozitív PCR-teszt összefüggését mutatták ki a vénás thromboembólia, artériás thromboembólia és trombocitopénia esetében a kórházba kerüléssel és az elhalálozással.

Az eredmények majdnem 29 millió brit adatai alapján azt mutatták, hogy némileg megnő az esélye a stroke-nak a Pfizer vakcinája után, és a vérrögképződés az AstraZeneca vakcinája után, de

a veszély jóval hosszabb ideig áll fenn, és nagyobb is a koronavírus-fertőzés során. 

Összehasonlításképpen: minden 10 millió Pfizerrel beoltott emberre 143 ischaemiás stroke jut statisztikailag számolva, míg fertőzés után ez a szám 1699. A trombocitopéniával kapcsolatban az Astrazeneca után 10 millió beoltottnál 107 esetet regisztráltak és 66 vénás vérrögöt, fertőzés esetében ezek a számok 934-re és 12.614-re ugrottak.

Fontos különbség volt még, hogy a vakcinák után viszonylag rövid ideig áll fenn az egészségkárosodás egyébként is nagyon alacsony esélye, a koronavírus-fertőzés során azonban sokkal hosszabb ideig kell aggódniuk a felépülőknek.

Dr. Peter English, a fertőző betegségek nyugdíjazott specialistája, a Brit Orvosok Szövetségének (British Medical Association, BMA) népegészségügyi orvosi bizottságának korábbi elnöke elmondta: ez egy nagyon fontos kutatás, ami jól mutatja, hogy sokkal nagyobb eséllyel jelentkeznek ezek a mellékhatások, ha koronavírus-fertőzése van az embernek, mintha felveszi az oltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik