Tudomány koronavírus

Európai Gyógyszerügynökség: nem biztos, hogy mindenkinek kell az emlékeztető oltás

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új jelentése a Covid-19 elleni vakcinák lehetséges plusz dózisának kérdését járja körbe – írja az EMA. A szervezetek szerint az eddigi adatok alapján nincs szükség az újabb adagok sürgős jóváhagyására az általános népesség teljes vakcináción átesett tagjainál.

Azon embereknél ugyanakkor, akiknek immunrendszere súlyosan legyengült, fontolóra kellene venni, hogy a plusz dózis az elsődleges vakcináció része legyen.

A bizonyítékok alapján az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térségben jóváhagyott védőoltások hatékony védelmet nyújtanak a koronavírus okozta súlyos megbetegedés és elhalálozás ellen.

JOSEPH PREZIOSO / AFP

A régióban ugyanakkor nagyjából háromból egy 18 év feletti személy még nem kapta meg az oltást. A cél most az, hogy minél több ember vakcinához jusson. Az oltási program kiegészítéseként az egyéb járványügyi intézkedéseket, így a maszkhasználatot továbbra is tartani kellene, főként a legkockázatosabb helyeken, például az egészségügyi intézményekben.

Az ECDC és az EMA szerint külön kell vizsgálni a normál, illetve a legyengült immunrendszerű emberek esetében az extra oltás szükségességét. Egyes vizsgálatok alapján az immunhiányos személyeknél a plusz adag segítheti a védekezést. Az EMA azt javasolja, hogy a tagállamok fontolják meg a lehetséges újabb oltás jóváhagyását számukra.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik