Tudomány zöldövezet

Több ezer fafaj tűnhet el a bolygóról

A Botanic Gardens Conservation International (BGCI) szervezet friss jelentése alapján a világ fafajainak csaknem egyharmadát fenyegeti a kihalás – írja az MTI. A helyzet nemcsak a természetnek, hanem az emberiségnek is súlyos károkat okozhat.

A jelentés szerint világszerte mintegy 17 500 fafaj van veszélyezben. Az érintett növények között 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint 50 példánya maradt a természetben.

A szakértők szerint a fenyegetett fák száma kétszer olyan magas, mint a veszélyeztetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők száma együttesen.

Paul Smith, a BGCI főtitkára szerint a jelentésnek világszerte rá kell ébresztenie az embereket, hogy a fáknak segítségre van szükségük.

Kevin Schafer / Getty Images

A legkockázatosabb helyzetben lévő fajok közé tartoznak a délkelet-ázsiai esőerdőkre jellemző liliomfák és a dipterokarpuszfélék, valamint a tölgy-, a juhar- és az ébenfák. A fajok számát tekintve a legsokszínűbb hat országban több ezer fát fenyeget a kihalás. A legtöbb fafajnak otthont adó Brazíliában 1788 van kockázatos helyzetben, a másik öt ország Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela.

A fák az ökoszisztémák támogatói, és kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés elleni harcban. Egyetlen fafaj kipusztulása több másik elvesztéséhez vezethet. A három legfőbb fenyegetést jelenleg a növénytermesztés, a fakitermelés és az állattenyésztés jelenti, de az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb problémát okoz. A tengerszint emelkedése legalább 180 fajt veszélyeztet, különösen a szigeteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik