Tudomány zöldövezet

Madarat evő óriásteknőst videóztak

Mark Newman / Getty Images
Mark Newman / Getty Images

Először vették videóra, ahogy az aldabrai óriásteknős egy madárfiókát üldöz, majd elejti, illetve megeszi azt – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a faj szigorúan csak növényeket fogyaszt.

A felvétel 2020 júliusában készült a Frégate szigeten, a magántulajdonban lévő területen igen népszerű az ökoturizmus. A sziget nagyjából háromezer óriásteknősnek ad otthont.

A videón az látható, ahogy egy nőstény óriásteknős lassan követ egy fiatal barna noddit, néhányszor megpróbálja megragadni, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia.

 

Az esetről beszámoló tanulmányban azt írják, eddig azt hitték, hogy a faj csak növényekkel táplálkozik. Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának munkatársa és a csapat tagja szerint ez a viselkedés teljesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még nem láttak hasonlót. Korábban is megfigyeltek már állattetemet, csontot vagy csigaházat fogyasztó szárazföldi teknősöket, de eddig nem tudták bizonyítani, hogy a teknősök maguk ölték meg az érintett állatokat.

Élőhelyeik helyreállítása után a tengeri madarak nagy számban költöztek vissza Frégate-ra, a csérfélék közé tartozó barna noddikból most mintegy 265 ezer él a területen. A legtöbb helyen a lehetséges zsákmányállatok túl gyorsak, vagy túl ügyesen menekülnek ahhoz, hogy az óriásteknősök elkaphassák őket, a megörökített teknős mozgása viszont azt mutatja, hogy az efféle interakció gyakori a szigeten.

A Seychelles- és a Galápagos-szigeteken az óriásteknősök a legnagyobb növényevők, a vegetáció 11 százalékát is képesek felfalni. Gerlach szerint Frégate-on napjainkban a fán fészkelő barna noddik és az óriásteknősök szokatlan együttélése figyelhető meg. Amikor az élőhelyek ökoszisztémáját helyreállítják, a fajok között váratlan interakciók alakulhatnak ki, amelyek gyakoriak lehettek a múltban, de a kutatók korábban nem láthatták őket. A szakértő szerint a teknősök előszeretettel kaphatnak el csérféléket, noha a húsevés sokkal több erőfeszítést igényel, mint a növények fogyasztása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik