Tudomány zöldövezet

Óriáskalmárt fogtak japán halászok

A világ legnagyobb tintahalfajának egyik nőstényét fogták ki Japánnál – írja a Live Science. Noha az óriáskalmár (Architeuthis dux) a tengerek egyik legnagyobb állata, életmódja miatt meglehetősen keveset tudnak róla a kutatók, a mostanihoz hasonló fogások ezért igen értékesek a tudomány számára.

A nőstényen egyetlen hím spermatofóráit találták meg, ezek olyan „csomagok”, amelyek a spermiumokat tartalmazzák.

A felfedezés arra utal, hogy az óriáskalmárok monogámok, ami meglepő, hiszen feltételezhetően magányos életmódot folytatnak, és csak esetenként találkoznak fajtársaikkal.

Hirohasi Noritaka, a Simanei Egyetem munkatársa szerint eddig szinte biztosak voltak benne, hogy az állatra a promiszkuitás jellemző.

Ian Gwinn / Getty Images Illusztráció.

A japán kutató és kollégái számos tintahal szaporodását vizsgálják, ezek közül messze az óriáskalmáré a legtitokzatosabb. A fajt nagyon ritkán látni élve, természetes élőhelyén csupán kétszer tudták levideózni. Az egyetlen biztos dolog szaporodásával kapcsolatban az, hogy a spermatofórák a nőstények izmaiba szoktak beágyazódni – ezt tetemek révén derítették ki. Az, hogy a hímivarsejtek innen miként jutnak el a petékhez, kérdéses.

Mivel gyakorlatilag esélytelen, hogy a kutatók megfigyeljék az óriáskalmárok párzását, Hirohasiék genetikai módszerekhez fordultak, és halászatoknál, illetve múzeumoknál őrzött példányokat kezdtek el keresni. A kutatók helyi intézményekkel, akváriumokkal és halászokkal vették fel a kapcsolatot, 2020 februárjában pedig riasztották őket. A Kiotó közelében kifogott egyed köpenye 1,5 méter hosszú volt, tömege a 116 kilogrammot is meghaladta. Az állat egyik szeme, illetve két csápja hiányzott. A vizsgálat során kiderült, hogy a nőstény nemrég vált ivaréretté, testében pedig öt különböző helyen találtak spermatofórákat. Meglepő módon ezek mind egy hímtől származtak.

Fontos kiemelni, hogy a mostani tanulmányban egyetlen nőstényt mutatnak be. A szakértők szerint további példányokat is meg kell vizsgálniuk, hogy jobban megértsék a faj szaporodását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik