Tech

Így látták az óceánba eső űrmodult az ISS űrhajósai

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Csendes-óceánba zuhant a Nemzetközi Űrállomás egyik modulja. Az ISS orosz Pirsz (Kikötő) kutatómodulját a hétvégén csatlakoztatták le, és egy teherűrhajó segítségével irányították az új-zélandi fővárostól, Wellingtontól több mint 3 ezer kilométerre található csendes-óceáni térségbe, ahol korábban már több űreszközt elsüllyesztettek.

ESA / Thomas Pesquet / Flickr

A lecsatlakozásról és a visszatérésről az ISS-en állomásozó Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség űrhajósa készített képeket – írja a Space.com. Az űrhajós szerint lenyűgöző volt, ahogyan a modul elégett a légkörben.

A modult a szintén orosz Nauka (Tudomány) fogja váltani, amelyet múlt héten bocsátottak fel. A Nauka többfunkciós kutatómodult eredetileg 2007-ben akarták üzembe helyezni, de különböző fennakadások miatt az indítást el kellett halasztani. A Naukában nemcsak tudományos kísérletek fognak végezni, hanem legénységi szállásként is működik majd.

A Pirsz 2001-ben csatlakozott az űrállomáshoz, azóta kikötőként több mint 70 űrkapszula csatlakozott hozzá, és ezen keresztül jártak ki az orosz űrhajósok űrsétákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik