Tudomány zöldövezet

Egyetlen nap alatt több milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

Az északi-sarkvidéki hőmérséklet szélsőséges emelkedése miatt az idei legsúlyosabb olvadás zajlik Grönlandon – írja az MTI a CNN-re hivatkozva. Egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi 5 centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot.

A Dán Meteorológiai Intézet szerint Grönland kedden több mint 8,5 milliárd, vasárnap óta pedig összesen 18,4 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből.

Noha a héten mért jégveszteség nem olyan extrém, mint az olvadás szempontjából rekordévnek számító 2019 egyik hasonló eseménye, a most érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb. „Július 27-én Grönland keleti felének döntő része az északi csücsöktől egészen a déliig zömében olvadt, ami szokatlan” – mondta Ted Scambos, a Coloradói Egyetem országos hó- és jégadatközpontjának kutatója.

Paul Souders / Getty Images

Ahogy az ember okozta éghajlatváltozás miatt a bolygó egyre melegszik, a jégveszteség is felgyorsul. Egy közelmúltbeli tanulmány alapján az 1990-es évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről. A szakemberek szerint a Grönland feletti légkör melegedésével a keddihez hasonló szélsőséges olvadások egyre gyakoribbá válnak majd.

2019-ben nagyjából 532 milliárd tonna grönlandi jég veszett el. Abban az évben a forró tavasz és egy júliusi hőhullám hatására csaknem az egész grönlandi jégtakaró olvadni kezdett, 1,5 milliméterrel emelve meg a globális tengerszintet. A kutatók szerint a folyamat várhatóan 2-10 centiméterrel fogja növelni a tengerek szintjét a század végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik