Tudomány zöldövezet

Egyre gyengülnek a Föld életjelei

Egy új tanulmányban több mint 10 ezer vezető kutató arra figyelmeztet, hogy gyengülnek a Föld életjelei – írja az MTI. A szakértők két évvel ezelőtt szólították fel a világ kormányait: nyilvánítsák ki, hogy globális klímavészhelyzettel állunk szemben. A szerzők most úgy látják, hogy a vezetők kudarcot vallottak abban, hogy a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozzanak. Kiemelik, hogy példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, a hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig.

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll.

Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok koncentrációja, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.

A kutatók rámutatnak, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházgázok emissziója csökkent, a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re csúcsot ért el. A 15 évvel ezelőttihez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai erdők mérete, ami miatt a helyi esőerdők nettó széndioxid-kibocsátóvá váltak. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy 4 milliárd haszonállat él a bolygón, főleg marhák és birkák, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét.

Thamrongpat Theerathammakorn / EyeEm / Getty Images

A szerzők szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít, de talán már el is jött az a pont, amely után drámai és helyrehozhatatlan éghajlati átalakulásra kell számítani. Évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója, de a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is visszafordíthatatlan lehet.

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek. Úgy vélik, hogy fel kell számolni a fosszilis energiahordozók használatát, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik